The premier destination for premium products

Il Marronetos Brunello di Montalcino 2017

marroneto

Il Marroneto

Il Marroneto är numera en fast referenspunkt för Brunello di Montalcino-viner över hela världen och vingården får även i år de högsta poängen av Robert Parkers The Wine Advocate. Årgång 2017 visar hur odling av sangiovese på hög höjd och Montalcinos norrsida gett enastående resultat. Monica Larner från Wine Advocate är lyrisk över hur det silkeslena vinet följer sin egen väg och där den torra sommaren gett fina aromer av frukt som körsbär, hallon och moreller, och örtigare inslag. Dessutom har vinet härliga inslag av lagerblad, krossade blomblad, och aska från “campingeldar”.

Samlare, världens bästa restauranger och hotell försöker få tag på några få flaskor av denna levande legends fantastiska viner. Prisbilden rör sig stadigt uppåt men i Sverige säljer vi vinet fortfarande till något av ett fyndpris (i nätbutiker hittar jag att årgång 2017 ligger kring 90 – 100 eur).

 

 

 

“This magically lean-bodied wine follows its own path, and the warmth of the summer seems to have cemented almost exotic aromas of bay leaf, crushed flower, campfire ash, and iron ore. The wine is exceedingly silky and elegant, but instead of opulence, you get streamlined tension accompanied by lifted, immediate aromas of fruit, flowers, and light spice.” – 95p, Robert Parker om årgång 2017

Druvor:  100 % sangiovese. Efter skörd och pressning/jäsning får vinet mogna 39 månader i 2 500 liters franska ekfat.

Jordmån: 75 % sand och 25 % mineral och sten. Vinfälten är belägna  300–420 meter över havet i den norra lite svalare delen av Montalcino.

Alkoholhalt: 14%

Restsockerhalt: 0,6 gram/liter.

Lagringspotential: Årgången 2017 är ett vin som är mycket bra att dricka nu och kommande 5 – 6 år. Drick 2022 – 2027+.

Servering: Behöver inte luftas. Servera vid 18 grader.

 

 

Vinmakande med precision

En av de faktorer som utmärker Il Marroneto är dess läge på högre höjd i den norra och svalare delen av Montalcino vilket utgör den stora skillnaden, särskilt under en generellt varm årgång. Il Marroneto har 7,2 hektar av vinfält – bara sangiovese – där en mindre del omger själva gården medan resten av vinfälten ligger nordväst om området Montosoli. Även om de inte har några certifieringar så följer man de ekologiska och biodynamiska principerna främst i vinodlingarna men även i vineriet. Alessandro Moris filosofi är att ha så lite intervention som möjligt i vinerna. Resultatet är renrasiga sangioveseviner som är vibrerande, komplexa, eleganta och har enastående precision.

Små ekfat, s.k. barrique, är portförbjudna i hans vineri där det endast är större ekfat på 2 500 liter eller mer i Allier- eller slavonisk ek som gäller. Han pratar här inte direkt om mognad av vinet utan snarare om “stagionatura” vilket innebär att vinet ligger till sig och utvecklas i takt med årstiderna. Stora ekfat ger en långsam syreväxling i faten och hjälper vinet att sakta men säkert bli mjukare och mer stabiliserat, utveckla sin bouquet och smakpalett. Alessandro understryker att det är oerhört viktigt för hans sangioveseviner att de i sin egen rytm får ligga till sig, mogna och få fram de egenskaper och den personlighet som är så typiska för hans Brunello di Montalcino-viner. Temperaturen regleras på ett naturligt sätt innanför stenmurarna i vineriet som förr i tiden var ett stall.

Högt prisade Brunello-viner

Det är passionen och övertygelsen om att sangiovese är en druva som frodas på högre höjd i Montalcino och den omsorg och ackuratess som bedrivs i vineriet som har tagit Il Marronetos Brunello di Montalcino-viner till toppen inom vinvärlden. Som ni kanske minns har hans Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie 2010 och 2016 båda fått 100 poäng av Monica Larner via The Wine Advocate. När man dricker ett glas av Alessandros Brunello di Montalcino-vin så dricker man ett glas av Montalcinos historia.

  • 95
    Lägg i varukorg
    798 kr