The premier destination for premium products

Oxfilé med svartrötter och ugnsbakat äpple

Datum:december 2, 2022 Kategori:,

Härligt viltsmakande sås, ”fattigmanssparris” och söta äpplen förnyar den klassiska oxfilén.

Ingredienser (4 port)

  • Oxfilé 600 g
  • Salt 1 tsk
  • Svartpeppar 1 krm
  • Svenskt Smör 1 msk
  • Svartrötter 800 g
  • Smör ½ dl
  • Hackad färsk timjan 2 msk
  • Salt ½ tsk
  • Svartpeppar 1 krm
  • Äpplen 2
  • Rårörsocker 4 tsk
  • Svenskt Smör 4 msk
  • Schalottenlökar 2
  • Liten palsternacka 1
  • Vispgrädde 2 dl
  • Krossade enbär 5
  • Kalvfond 1 msk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200º.
  2. Skala svartrötterna och skär dem i 10 cm långa bitar. Blanda svartrötterna med smör-&rapsolja, timjan, salt och peppar i en ugnssäker form.
  3. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Dela äpplena i halvor och ta bort kärnhusen.
  4. Lägg 1 tsk smör och 1 tsk socker på varje äppelhalva.
  5. Lägg dem i formen med svartrötter och fortsätt tillaga ca 15 min.
  6. Skala lök och palsternacka och skär i små bitar.
  7. Blanda grädde, enbär och kalvfond i en kastrull.
  8. Lägg ner lök och palsternacka och koka tills palsternackan är mjuk.
  9. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
  10. Späd med vatten till önskad konsistens.
  11. Skär köttet i 4 skivor. Salta och peppra och stek dem i smör i varm stekpanna ca 2 min på varje sida.
  12. Servera med svartrötter, äpple och sås.

Klart!

Receptkreatör: Arla

  • 94
    Lägg i varukorg
    399 kr
  • 95
    Lägg i varukorg
    150 kr
  • 97
    Lägg i varukorg
    396 kr
  • 93
    Lägg i varukorg
    474 kr