The premier destination for premium products

100-poängsvinet Brunello di Montalcino “Madonna della Grazie”

marroneto

Brunello “Madonna della Grazie”

Alessandro Mori och hans vingård Il Marroneto blev i februari 2015 den första producent någonsin att erhålla 100 poäng av Robert Parker – the Wine Advocate. Vinet var årgång 2010 av Brunello di Montalcino “Madonna della Grazie”. I november 2020 fick “Madonna della Grazie” åter 100 poäng av Parker för årgång 2016 och är därmed den enda Brunello som fått vinvärldens mest eftertraktade utnämning två gånger. Det har sedan dess varit svårt, om inte nästan omöjligt att få tag på denna legendariska Brunello. Samlare, världens bästa restauranger och hotell försöker få tag på några få flaskor av denna levande legends fantastiska viner. Men den 31 augusti släpps ett fåtal flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment (webblansering) av Brunello “Madonna della Grazie” 2018, pris 2750 kr. Under juli och augusti finns även Il Marronetos andra Brunello di Montalcino att beställa på Systembolaget (798 kr, nr 79074).

 

En av de faktorer som utmärker Il Marroneto är dess läge på högre höjd i den norra och svalare delen av Montalcino vilket utgör den stora skillnaden. Il Marroneto har 7,2 hektar av vinfält – bara sangiovese – där en mindre del omger själva gården medan resten av vinfälten ligger nordväst om området Montosoli. Även om de inte har några certifieringar så följer man de ekologiska och biodynamiska principerna främst i vinodlingarna men även i vineriet. Alessandro Moris filosofi är att ha så lite intervention som möjligt i vinerna. Resultatet är renrasiga sangioveseviner som är vibrerande, komplexa, eleganta och har enastående precision.

Små ekfat, s.k. barrique, är portförbjudna i hans vineri där det endast är större ekfat på 2 500 liter eller mer i Allier- eller slavonisk ek som gäller. Han pratar här inte direkt om mognad av vinet utan snarare om “stagionatura” vilket innebär att vinet ligger till sig och utvecklas i takt med årstiderna. Stora ekfat ger en långsam syreväxling i faten och hjälper vinet att sakta men säkert bli mjukare och mer stabiliserat, utveckla sin bouquet och smakpalett. Alessandro understryker att det är oerhört viktigt för hans sangioveseviner att de i sin egen rytm får ligga till sig, mogna och få fram de egenskaper och den personlighet som är så typiska för hans Brunello di Montalcino-viner. Temperaturen regleras på ett naturligt sätt innanför stenmurarna i vineriet som förr i tiden var ett stall.

Il Marroneto köptes 1974 av Giuseppe Mori, far till den nuvarande ägaren av företaget Alessandro Mori. När advokaten Mori planterade den första vingården visade de två bröderna Andrea och Alessandro omedelbart stort intresse för det. Således började Mori-familjen göra vin i de första två små rummen på Il Marroneto, som var de enda tillgängliga, och blev mer passionerade om ämnet och det stora arbete som detta innebar.

Idag betraktas Il Marroneto, efter mer än 30 år, som ett av de tio historiska företagen i Montalcino (Siena), bland de mest kända, viktiga och välkända i och utanför Toscana. Under 2015 fick Montalcino sitt första 100-poängsvin av Robert Parker, The Wine Advocate. Det brukar liknas vid restaurangvärldens tre Micheline Guide stjärnor eller filmvärldens Oscar. Det innebar en viktig milstolpe för Montalcino som vindistrikt och ett enormt erkännande för den traditionella vingården Il Marroneto. Här är kommentarerna från Monica Lerner som ger poängen och beskriver de Italienska vinerna i Robert Parkers team:

Årgång 2016
“There it is: that Il Marroneto magic. To my palate, Alessandro Mori’s 2016 Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie best captures the soaring spirit and ambition of Brunello, made in its purest and most naked form. This vintage is a twin sibling to the 2010 that I awarded a perfect score. Whereas that wine surprised me, appearing with so much unexpected radiance and brilliance, this wine won me over in a more careful, less emotional and more contemplative manner. Having now tasted the 2010 vintage multiple times, I better know what to expect in terms of the near-term aging evolution of the 2016. I know that the laser-sharp purity of the fruit will soften, leading to more nuanced and finessed tones of underbrush, lilac, iron ore and candied orange peel over the next five years. This wine unfolds to show deep complexity up front with buoyant and jovial red fruit at its core. It vibrates with electric energy and charm.” – 100p, Parker

Årgång 2010

“The purest and most profound expression of Sangiovese on the market today, the 2010 Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie is a monumental achievement. It represents the pinnacle of varietal perfection from one of the best vintages on record in Montalcino. The wine opens to a beautifully saturated ruby color with vibrant crimson highlights. It shows an enormous sense of inner energy and vitality characteristic only of the best quality grapes. It continues to deliver crisp tones of small forest berry, pressed violets, wet earth, white truffle, licorice, balsam herb and all the other lovely aromas that are so distinctive in wines from this stunning part of Tuscany. The tannins are firm and linear, adding a great sense of support at the back and lingering persistency. The wine is profoundly beautiful today and shows all the criteria necessary for 20 years or more of cellar aging. Brunello Madonna Delle Grazie represents the enormous promise of Montalcino.” – 100p, Parker

  • 98
    Lägg i varukorg
    2,750 kr
  • 95
    Lägg i varukorg
    798 kr