The premier destination for premium products

Bodega Milsetentayseis – Ribera del Dueros högst belägna vingård

Bodega Milsetentayseis

Bodega Milsetentayseis en vingård som ligger i Fuentenebro i Ribera del Duero-distriktet i regionen Kastilien och León i Spanien. Det är en ganska så ny vingård som startade sin verksamhet 2018 och än så länge producerar man bara två viner. Det allra första vinet var Milsetentayseis Tinto 2018 följt av ett andra vin – Milsetentayseis La Peña – 2019.

Deras idé är att producera fräscha, eleganta, balanserade men ändock intensiva viner i modern stil. Namnet Milsetentayseis är 1076 skrivet med bokstäver och anger höjden som vingården ligger på i Fuentenebro. Bodega Milsetentayseis är ett vinodlingsprojekt fokuserat på hållbarhet, biologisk mångfald och bevarande av gamla vinodlingsmetoder som ägs av Alma Carraovejas.

 

 

Vänta nu, har vi inte hört namnet Carraovejas förr?

Jo, men visst, Alma Carraovejas är familjen Ruiz Aragoneses familjeföretag som startades med vingården Pago de Carraovejas på 1980-talet. Vid starten var det José María Ruiz som var drivkraften och ville förvekliga sin dröm att producera sitt eget vin, i dag är det sonen som driver det sedan dess expanderade vinföretaget. När det gäller Fuentenebro, så köpte Pago de Carraovejas upp druvor från druvleverantörer därifrån sedan 2006 men bestämde sig 2018 för att investera mer direkt i området. Faktum är att man sedan en del år har börjat investera mer strategiskt i vinodlingar på hög höjd för att minimera effekterna av klimatförändringarna. Projektet Milsetentayseis omfattar 10 av de totalt 30 hektaren av mycket gamla vinodlingar som finns i byn. Dessutom har man planterat 12 hektar av nya vinfält med vinrankor som är från 12 till 30 år gamla. Tempranillo är huvuddruvan men man har även identifierat ett antal andra lokala och ofta mindre kända druvsorter såsom bobal, graciano, monastrell, viura, mazuelo, xarello, cayetana blanca, jarrosuelto, heben och moscatel de Grano Menudo. Man har för avsikt att bevara och fortsätta odla dessa inhemska druvor eftersom de är en viktig del av det lokala vinodlingsarvet.

Vinodlingarna i Fuentenebro är unika inte enbart för deras läge på hög höjd utan även för jordmånen som består av “röd” lerjord som är mycket rik på mineraler såsom kvarts, glimmer, fältspat och muskovit. Detta eftersom det tidigare var ett viktigt gruvdriftsområde. Den mineralrika jorden på hög höjd gör att vinrankorna kan växa i ett naturlandskap som, förutom den tidigare gruvdriftsverksamheten, är tämligen orört.

När det gäller den mer tekniska sidan så har man värvat den välrenommerade enologen Patricia Benitez som har en lång erfarenhet av att göra röda viner i Ribera del Duero-området. Hon var på väg att slutföra sin doktorsavhandling i kemi när hon i stället insåg att hon gillade vinvärlden bättre.

 

“2004 var hennes första officiella skörd då hon jobbade hos Vega Sicilia och därefter fortsatte hon sin karriär hos Dominio de Pingus, vars viner nu betraktas som ”kultviner”, under ledning av den danske enologen Peter Sisseck.”

 

Vi ställde ett par frågor till Patricia Benitez om hennes arbete inom Milsetentayseis-projektet i Fuentenebro.

Vad gör vinet Milsetentayseis Tinto så speciellt?

Patricia Benitez: “For me, this wine is very special because it comes from a very special area. Fuentenebro and its surroundings are one of the most unique areas of Ribera del Duero. It is located at around 1,000 meters above sea level. Between valleys, crags, and hollows, an ancestral vineyard grows in soils of extraordinary mineral richness. At Milsetentayseis, we work with centuries-old goblet-trained vines that are the source of a historical genetic material that is essential for developing the integral recovery of the vineyard and the environment. In addition, we have a new plantation aimed at obtaining the highest quality grapes in extreme climatic conditions.

The red clay is the basis of the landscape in the Fuentenebro vineyard. These are nutrient-poor soils that force the vines to do their best to develop. The remains of the old mining operations coexist in Fuentenebro with the wine-growing activity. Feldspar, quartz, and mica give a unique character to these vineyards. At an altitude of 1,000 metres, viticulture becomes here high-altitude viticulture. We explore one of the areas with the most potential in Ribera del Duero where the climate is more extreme. These boundary conditions entail a higher risk, but without this risk an excellent product would not be obtained. We have learned that vines express their full potential in extreme situations, just when their cultivation is at its most risky.

At Milsetentayseis, we place great importance on the origin and plot of land from which all the raw materials come. Each type of soil gives us certain peculiarities and these grapes must be vinified in order to get the best out of them, according to these characteristics.
For this purpose, we have different formats for vinification: from small 600-liter micro-vinifiers to small wooden vats, concrete and stainless-steel tanks, icosahedrons (diamond) and even clay amphorae.”

 

 

Vilka har varit de största utmaningarna i 1076-projektet?

Patricia Benitez: “Perhaps the biggest challenge is to start a project from scratch in order to reflect the identity of such a unique landscape. This would be impossible without the figure of Pedro Ruiz, who has made a firm commitment to this unique environment. It would also be impossible without the help of a great team that fights to enhance the value of this almost forgotten territory. The greatest challenges start from the vineyard itself and we are finding great surprises. For example, the varietal richness of Fuentenebro is extraordinary: so far, we have identified up to 24 different varieties in this marvellous vineyard.”