The premier destination for premium products

Casa Castillo – en spansk mästare av monastrell

casa-castillo-jose-maria3

Casa Castillo

Casa Castillo är en vingård som ligger i utkanten av Jumilla i sydöstra Spanien på Sierra del Molars sluttningar. Det var ursprungligen en gård som 1870 grundades av fransmän och då även innefattade ett vineri. I dag drivs vingården av den tredje generationen i form av Jose Maria Vicente, som ansvarar för vingården. Casa Castillo köptes 1941 av Vicentes farfar men vinproduktionen var mest en sidoverksamhet inom familjen i början. Det var Vicentes far Nemesio som 1991 bestämde sig för att ta vinproduktionen mer på allvar och började tappa de första Casa Castillo-vinerna. Casa Castillo producerar idag spaniens högst poängsatta viner på druvan monastrell.  

Casa Castillo har alltid producerat viner av en exceptionell kvalitet och under de senaste åren har Jose Maria Vicente tagit det ett steg längre genom att fokusera på att producera friskare och lenare viner med druvorna monastrell, garnacha och syrah snarare än tempranillo och cabernet som tidigare var fallet. De har 405 hektar mark av vilka 174 hektar är vinodlingar, och de är ekologiskt certifierade sedan 2019.

 

 

Jumilla är en DO-beteckning i regionen Murcia som är belägen längs Medelhavskusten i sydöstra Spanien. Jumilla är den äldsta vinbeteckningen i regionen – införd 1966 – och även den viktigaste. Mer exakt sträcker Jumilla DO ut sig mellan provinserna Murcia och Albacete och omfattar 22 700 hektar vinodlingar. Vinodling och vinproduktion går här tillbaka åtminstone till romartiden när det romerska riket erövrade den Iberiska halvön. Eftersom man inte drabbades av vinlusen på 1800-talet hade man en uppgång i produktionen med stor efterfrågan på vin från Jumillaområdet. När man mycket senare drabbades av otyget 1989 ledde det till en möjlighet för modernisering. Det är ett område där man alltid har producerat färgrika, fruktiga och fylliga viner, ofta för att blanda med andra viner, men på på 1990-talet so ett led i moderniseringen började man att fokusera mer på hög kvalitet. Den yngre generation av vinmakare vill producera mer än bara godtyckligt bra viner, faktum är att de arbetar ihärdigt för att producera kvalitetsviner som kan göra sig gällande på den internationella marknaden. Sedan 1990-talet har Jumilla-området fått mycket uppmärksamhet både från andra regioner i Spanien såväl som internationellt sett för deras högkvalitativa vinproduktion.

 

Jumillaområdet breder som sagt ut sig från kusten till centralplatån som går under namnet Meseta Central. Landskapet kännetecknas till stor del av stora dalar och slättmark med inslag av bergsområden, s.k. serrania. Vinodlingarna sträcker ut sig på en höjd mellan 400 och 800 meter. Om vi tittar närmare på klimatet så är det i huvudsak ett kontinentalt och torrt klimat med sommartemperaturer på runt 40°C och väldigt lite nederbörd. Förr planterade man vinrankorna på sluttningarna i söderläge för att garantera en bra mognad av druvorna och hög produktion. Numera föredrar man att plantera vinfälten i nordligt läge för en mindre gassande sol och få fram terroiregenskaperna i vinerna för att producera friskare och elegantare viner.

 

Monastrell är druvan med ett stort M i den här regionen. Men naturligtvis odlas det också andra druvor här såsom airen, macabeo, pedro ximénez, malvasia, cabernet sauvignon, merlot och syrah. Man började särskilt att plantera mer cabernet sauvignon, merlot och syrah efter all den uppmärksamhet som regionen började få på 1990-talet. Trots detta är det främst monastrelldruvan som är kung här, då cirka 80 % av den planterade vinodlingsarealen består av monastrellplantor. Det är en druva som är perfekt för de lite svåra förhållandena i området med mycket sol och hög värme samt fattig kalkstensjord. Monastrelldruvan ger viner med fruktiga, jordiga och minerala när de är unga vilket sen övergår i mer komplexa aromer och smaker i form av mer mogen frukt, kaffe, kryddor, och inslag av ekfaten de lagrats på.

 

 

The Wine Advocate skriver i deras senaste bedömning:

“Casa Castillo is the name of a property in the outskirts of Jumilla, a classical Mediterranean estate with different cultivars (almonds, olives, pine trees…) and of course 174 hectares of low-density vines (167 in production) that could very well merit the estate its own appellation of origin. Production averages 315,000 to 330,000 bottles of very high quality wines that I consider the best in the region and among the best in Mediterranean Spain, producing world-class Monastrell, the main variety they grow. All their vineyards have been certified organic since 2019, and they are slowly moving their new plantings toward new plots with higher limestone content and leaving the valley floor, where there’s more sand and silt.”

  • 95
    Lägg i varukorg
    179 kr