Canalicchio di Sopra
Det var Primo Pacenti, Francescos morfar, som 1962 grundade familjegården Canalicchio di Sopra med ett fokus på vinodling. Detta var bara ett par år före som han tillsammans med en grupp andra, numera historiska, vinbönder i Montalcino inrättade Brunello di Montalcino-konsortiet. Detta ett år efter att Brunello di Montalcino fått DOC-status 1966.
Vi säger vinbönder eftersom Montalcino på 1960- och 1970-talet fortfarande var bönder som försökte att ändra inriktning. Montalcino var ett fattigt område särskilt efter andra världskriget och hade ett ofördelaktigt läge på fel sida om Siena. Järnvägen passerar inte och den stora landsvägen och senare motorvägen lades på andra sidan om Siena. Det var först i och med att man började förstå markens och brunellodruvans potential som Montalcino tog fart i sin utveckling inom vinvärlden.
För att återgå till Canalicchio di Sopra, så började gården att växa och utvecklas tack vare ett noggrant arbete i och fokus på vinodlingarna som även gick framåt med stormsteg när Primo började att arbeta tillsammans med sin svärson Pier Luigi Ripaccioli 1987. Francesco och hans syskon har tagit Canalicchio di Sopra in i 2000-talet och har steg för steg gjort deras viner kända världen över. Francesco påpekar dock att detta är till stor del tack vare konsortiet som sedan början har haft siktet inställt på att arbeta tillsammans med och till förmån för sina medlemmar.
Årgångarna 2017 och 2019 i Montalcino
När man pratar om årgångar som är komplicerade så handlar det inte om att göra bra eller dåliga viner. Det handlar snarare om det noggranna arbete som vinmakare gör med att välja ut de bästa druvorna och kassera resten. Man slänger ofta bort mycket fler druvor vid ett svårhanterligt år än annars. Detta för att uppnå en lika hög kvalitet som vid alla andra år även om produktionen kanske är lägre. Riccardo Silla Viscardi understryker just vikten av det gedigna arbete och noggranna urval av druvor som gjordes av vinmakarna i Montalcino under 2017 och hur det bidrog till att trots allt producera viner med fina tanniner och komplexa aromer.
Det välgörande regnet i september månad 2017 hjälpte druvorna att komma på rätt köl igen. Francesco Ripaccioli säger i den här bemärkelsen att en stor del av druvorna på vinplantorna fortfarande var gröna mot slutet av augusti på grund av de höga temperaturerna. En annan viktig faktor som Francesco påpekar här var de stora temperaturskillnaderna mellan natt och dag särskilt i den norra delen av Montalcino där Canalicchio di Sopra ligger. 2017 var en årgång som krävde stora insatser från vinproducenternas sida men som vi nu kan se gav upphov till viner av absolut världsklass. Canalicchio di Sopras Brunello 2017 är sannerligen förvånansvärt fräscht för den här årgången och ett fruktdrivet och gastronomiskt vin som är bra att dricka nu.
Årgången 2019 var däremot ett stjärnbelagt år och Francesco Ripaccioli säger att det var den bästa skörden han någonsin upplevt i sin karriär. Han menar att 2019 var en sensationell årgång både vad gäller druvornas kvalitet och kvantitet. Det var inte ett år med gassande värme men trots allt ett ganska så varmt år där druvorna mognade på ett i princip perfekt sätt. Det är en årgång som gett viner som är mycket balanserade, fylliga, opulenta, nästan lite “feta” och som har en vibrerande syrlighet och mineralitet. Rosso di Montalcino 2019 är ett mycket “lättdrickligt” vin och detta är just en egenskap som gpr lite som en röd tråd i alla Canalicchio di Sopras viner. Francesco påpekar här att förutom att vinerna är behagliga att dricka så är de även gastronomiska viner, dvs. viner som visar sin bästa sida i kombination med mat.
Rosso di Montalcino 2019 från Canalicchio di Sopra ett charmerande och balanserat sangiovesevin. Det har ett bestämt inslag av röd frukt utan att vara alltför dominerande och en väl balanserad mineralitet och saltighet som ger det dess smaklighet och behaglighet att dricka.
Michaela Morris från Decanter säger följande om deras Brunello 2017:
Den kanadensiska vinskribenten Michaela Morris som skriver för Decanter menar att vinernas goda friskhet är typiskt överlag för Brunello av årgången 2017. Michaela har gett 94 poäng via Decanter till detta Brunello-vin där hon lyfter fram dess mineralitet och inslagen av flinta och örter och det grepp som tanninerna ger i gommen. Hon framhäver vinets textur och struktur.
Vidare brukar Canalicchio di Sopras Brunelloviner recenseras av The Wine Advocate och få över 94 eller 95 poäng.