The premier destination for premium products

Juliana Kelman – en kvinnlig vinmakare i Dão-regionen

Juliana Kelman_Winemaker_Portugal

Juliana Kelman

Juliana Kelman är en ung kvinnlig vinmakare som hade en längtan efter att upptäcka sina portugisiska rötter. Därför köpte hon tillsammans med sin sambo Rafael för knappt tio år sedan en vingård med 6 hektar mark i Nelas i Dão-regionen i norra Portugal. Den lilla staden Nelas är belägen i mitten av Dão-regionen där man anordnar en årlig vinfestival på stadens centrala torg. Juliana Kelman har som sagt två hemländer – Brasilien och Portugal – faktum eftersom hennes farföräldrar emigrerade till Brasilien på 1940-talet med hopp om ett bättre liv. 

Juliana har även vin i blodet eftersom hennes familj i Portugal var vinproducenter i Minho-regionen förr i tiden. Julianas och Rafaels idé är att producera viner med så lite yttre påverkan som möjligt som respekterar Dão-regionens lokala druvor, traditioner och terroir. Juliana arbetar för att dra mer internationell uppmärksamhet till denna unika region och dess viner. Hon kombinerar historia, traditionella vinframställningsmetoder och innovation för att få fram autentiska, högkvalitativa och eleganta viner.

De sex hektaren av vinfält planterades 2000 och därutöver har de två hektar gamla vinstockar som planterades 1931. Mer än hälften av vinfälten utgörs av touriga nacional följt av andra inhemska druvor såsom Encruzado, Jaen, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Rufete,Touriga Fêmea, Trincadeira, Bastardo, Alvarelhão och Baga. Klimatet är milt i den här delen av Portugal i kontinental stil med svala och regniga vintrar och torra och ganska så varma somrar med mycket sol. Temperaturskillnaderna mellan natt och dag ger druvorna den syrlighet som är så önskvärt i viner.

Dão-regionen

Dão är en av de äldsta vinregionerna i Portugal och belägen i ett bergsområde precis söder om den så välkända Douro-dalen. Dão fick sitt erkännande som ett avgränsat vinområde – Região Demarcada – redan 1908 och under det långa 1900-talet med alla dess turbulenser och utveckling fick regionen dess Doc-beteckning först 1990. Dão-regionens vinproduktion led av ett dåligt rykte tidigare under 1900-talet men, som vi nämnde ovan, har området återhämtat sig och producerar nu viner av världsklass.

Touriga nacional-druvan

Den portugisiska druvan touriga nacional har sitt hem i Dão- och Douro-regionerna i norra Portugal. Druvan är främst känd för att vara en viktig del i produktioen av portviner, men under de senaste 20 åren har den verkligen tagit steget upp på världens vinscen som en druva för röda viner. Så sent som 2001 och 2004 skrev John Downes MW och Beverley Blanning MW om Touriga Nacional-druvans potential. De var förvånade över att druvan ännu inte haft sitt genombrott internationell sett. Numera är Touriga Nacional en druva med nästan rocktstjärnestatus inom vinvärlden. Den brittiske vinskribenten Chris Mercer skriver i Decanter att det är en druva som åtnjutit ett stort uppsving under de senaste åren, och inte bara i Portugal utan även i Frankrike, Australien och Kalifornien.

  • Lägg i varukorg
    215 kr