The premier destination for premium products

Albert Boxler – Alsaces finaste rieslingviner

albertboxler

Albert Boxler

Albert Boxler är en liten vingård i den idylliska byn Niedermorschwihr i Alsace som i dag ägs och drivs av Jean och Sylvie Boxler. Jean är barnbarn till Albert Boxler, som var den som på 1940-talet grundade den moderna versionen av domänen och sen strax därefter började buteljera och sälja sina viner. Albert Boxler-vingården producerar i dag några av Alsaces mest eftersökta och högst poängsatta rieslingviner.

 

Generationer av genialisk vinproduktion

Familjen Boxler, Jeans förfäder, flyttade från Schweiz till Niedermorschwihr i Alsace så långt tillbaka som 1673. Om vi nu tar ett kliv framåt i tiden till det långa 1900-talet och Albert Boxler, så flyttade han 1946 tillbaka till Alsace från Montana i USA efter andra världskrigets slut. Albert började arbeta på familjens hotell och restaurang i byn, men han var även inblandad i familjevingården. Albert införde en del nyheter i den här perioden, till exempel tyckte han att det var dags att börja buteljera deras viner för att sälja dem till en större kundkrets. Hans kusin, som var en konstnär, designade etiketterna till flaskorna och på så vis hade de redan ett ”brand”, för att använda oss av ett mer modernt marknadsföringsspråk. Etiketterna används än i dag på vinflaskorna de producerar, så det finns verkligen mycket historia och tradition i ett vin som framställs av domänen Albert Boxler.

 

 

1996 följde Jean Boxler i sin fars, Jean-Marcs, och farfars fotspår när han tog över driften av familjens vingård. Jean ses som lite av ett geni då han har höjt ribban än högre vad gäller vinernas kvalitet, faktum är att han i dag producerar några av de bästa och mest eftertraktade vita vinerna i Alsace och Frankrike. Vinerna är ”rena” och sobra men oerhört eleganta och kraftfulla, enligt den brittiske vinskribenten Andrew Jefford. Han skrev vidare i en artikel i Decanter från 2016, att Albert Boxlers viner är så nära nordisk perfektion som det går att komma i regionen. Detta hänsyftar till teorin där man talar om att det finns två stilar i Alsace, nämligen en nordlig och en sydlig. Men det är mer än så, det är den nordliga och protestantiska – den mer torra och strama – stilen kontra den sydliga och katolska stilen där botrytis cinerea, dvs. ädelrötan, hyllas.

 

I dag har Jean Boxler cirka 14 hektar av vinodlingar på 300 till 400 meters höjd som han brukar ekologiskt. De flesta vinodlingarna ligger på sluttningar runt byn Niedermorschwihr men Sommerberg, deras toppvinodling, sluttar rakt ner mot deras gårdshus. Sommerberg är en grand cru-odling som ger friska, spänstiga, aromatiska och väl strukturerade viner med en lång lagringspotential. Förutom riesling odlar Jean Boxler även pinot blanc, pinot gris, muscat och gewurztraminer på i huvudsak granitjord. Man skördar allt för hand och vinifierar sedan varje liten vinodlingslott för sig, för att på så sätt få fram de unika egenskaperna från varje enskilt mikroterroir. Efter jäsningen, som ofta sker spontant, lagras de vita vinerna på gamla mindre ekfat eller på stora ekfat, s.k. foudres.

 

Alsace är en region som ligger på gränsen mellan Frankrike och Tyskland. Det är ett område som ofta har bollats fram och tillbaka mellan Tyskland och Frankrike genom historiens gång. Alsace har, bland annat, gått från att erövras av romarna till att tillhöra alemannerna, frankerna, införlivas i det tysk-romerska riket och få mer självständighet under franskt styre på 1800-talet. Alsace skiftade särskilt händer mellan Tyskland och Frankrike från 1871 och fram till andra världskrigets slut när regionen slutligen förblev fransk. 2016 slogs Alsace ihop med regionerna Lorraine och Champagne-Ardenne och bildade storregionen ”Grand Est”. En annan viktig aspekt är den religiösa omvälvning som under reformationen gjorde delar av Alsace till ett protestantiskt fäste. När det gäller vin, så är det ett område där man odlat vindruvor sedan före Kristus. På medeltiden utvecklades vinframställningskonsten vidare, vilket gjorde vinerna från Alsace till de mest prestigefyllda i Europa.

 

Vad gör Alsace så speciellt som en vinregion?

Det är en region som ligger inbäddad mellan floden Rhen i öster och bergsmassivet Vosgeserna i väst. Det är ett område med halvkontinentalt klimat vilket innebär varma somrar och kalla vintrar som är mycket gynnsamt för vinodlingarna. Man har lite nederbörd, i genomsnitt 600–650 mm/år, tack vare Vosgesernas skydd vilket gör att man inte har några större problem med röta som i sin tur minskar behovet av att behandla vinrankorna med kopparsulfat. De stora temperaturskillnaderna mellan natt och dag, särskilt på hösten, resulterar vidare i en långsammare och mer utdragen mognad av druvorna och i det långa loppet friskare viner med mer komplexa aromer.

 

För att återknyta till Albert Boxler…

…så är det många som är euforiska över vinerna. Den amerikanske vinimportören Kermit Lynch ser Boxlers viner som ett bevis på att Alsace, tillsammans med Bourgogne, producerar världens ”mest komplexa och spännande” vita viner. The Wine Advocate har, till exempel, skrivit att de var helt tagna av kvaliteten på rieslingviner från Albert Boxler för dess komplexitet, enastående elegans, finess och lagringspotential. Detta gällde särskilt Grand Cru Sommerberg Eckberg.

Som en slutnot, så har Albert Boxler ett speciellt kodsystem som de använder för sina viner. Ett vin med beteckningen L31D är ett Riesling Grand Cru Sommerberg-vin från vinodlingslotten Duttenstein.

10-tal för sylvaner
20-tal för pinot blanc
30-tal för riesling
40-tal för muscat
50-tal för pinot gris
60-tal för gewurztraminer

De olika vingårdslägena har dessa beteckningar.

1 är Grand Cru Sommerberg
B och 2 är Grand Cru Brand
D är Duttenstein, en del av Grand Cru Sommerberg
E är Eckberg, en del av Grand Cru Sommerberg
JV betyder Jeunes vignes, unga vinrankor
K är Kirchberg, en del av Grand Cru Brand

 

 

The Wine Advocate om Albert Boxlers Riesling Grand Cru Sommerberg Dudenstein:

“This has an enormous and already elegant nose, and I can hardly imagine how the Brand could be expressed in a better way. The palate is generously fruity, almost round and lush, based on perfectly ripe and healthy fruit. The structure is crystalline and piquant, and the acidity is perfectly interwoven with the elegantly refined fruit, leading to a long, intense, super balanced finish. This is the best Brand I have tasted from Jean Boxler, and to be honest, I am in deep love with this wine and its juicy, round, sensual fruit and its super refined, mineral soul.” – 98p