Il Marroneto
Familjen Mori och Il Marronetos historia har sin början 1974 när Alessandros far förvärvade gården som i dag är en av de traditionella vingårdarna i Montalcino. Gården byggdes redan 1246 och har sålunda medeltida anor. Alessandro berättar att man redan under medeltiden plockade kastanjer på gården på hösten och därefter torkade dem i den del av gården där de i dag gör vin. Namnet på det utrymme där man torkade kastanjerna kallades för ”Marronato” men på grund av en felstavning troligen under 1800-talet så kallas gården i dag för Il Marroneto. Äkta kastanjer är lite av en delikatess att rosta framför elden och äta på hösten i sydeuropeiska länder och även i England.
Familjen Mori och Il Marronetos historia har sin början 1974 när Alessandros far förvärvade gården som i dag är en av de traditionella vingårdarna i Montalcino. Gården byggdes redan 1246 och har sålunda medeltida anor. Alessandro berättar att man redan under medeltiden plockade kastanjer på gården på hösten och därefter torkade dem i den del av gården där de i dag gör vin. Namnet på det utrymme där man torkade kastanjerna kallades för ”Marronato” men på grund av en felstavning på 1800-talet så kallas gården i dag för Il Marroneto. Äkta kastanjer är lite av en delikatess att rosta framför elden och äta på hösten i sydeuropeiska länder och även i England.
Il Marroneto hade den första skörden 1975 och man började med att göra vin i två rum där bonden som var den föregående ägaren även hade framställt sitt vin. Alessandros far började göra vin lite som en hobby men målet var redan då väldigt tydligt, nämligen att ge uttryck för det lokala territoriet, dess natur och traditioner. Alessandro berättar vidare att han redan som 14-åring 1975 hjälpte sin far på vingården. Han hade även tillfälle att arbeta med och lära sig av två viktiga mentorer, nämligen enologen Mario Cortevesio och Giulio Gambelli, den store “mästaren” när det gällde vinmakande i Toskana. 1980 började de sen också att buteljera vinet och det är väl från det ögonblicket som vi kan se att Il Marronetos framgångshistoria hade sin början.
Alessandro är advokat i grunden och han ägnade sig åt det yrket under en del år innan han 1993 tog över gården och började producera vin på heltid. Alessandros vingård är som sagt en arbetsplats, dvs. ett vineri där man helt ägnar sig åt att göra vin på traditionellt vis. Det är ingen vingård designad för besökare och vinprovningar. När man blir inbjuden att hälsa på så kastas man direkt in i vinmakarens värld och får hoppa över slangar, stegar, kvastar och andra redskap som används i vineriet för att hänga med Alessandro när han passionerat pratar om sina sangioveseviner. Denna orubbliga hängivenhet åt vinmakandet kommer till uttryck i Alessandros Brunello-viner som är expertmässigt snidade för att förmedla det specifika terroir som får sangiovesedruvan att bli så exceptionell i Montalcino.
Vinmakande med precision
En av de faktorer som utmärker Il Marroneto är dess läge på högre höjd i den norra och svalare delen av Montalcino vilket utgör den stora skillnaden, särskilt under en generellt varm årgång. Il Marroneto har 7,2 hektar av vinfält – bara sangiovese – där en mindre del omger själva gården medan resten av vinfälten ligger nordväst om området Montosoli. Även om de inte har några certifieringar så följer man de ekologiska och biodynamiska principerna främst i vinodlingarna men även i vineriet. Alessandro Moris filosofi är att ha så lite intervention som möjligt i vinerna. Resultatet är renrasiga sangioveseviner som är vibrerande, komplexa, eleganta och har enastående precision.
Små ekfat, s.k. barrique, är portförbjudna i hans vineri där det endast är större ekfat på 2 500 liter eller mer i Allier- eller slavonisk ek som gäller. Han pratar här inte direkt om mognad av vinet utan snarare om “stagionatura” vilket innebär att vinet ligger till sig och utvecklas i takt med årstiderna. Stora ekfat ger en långsam syreväxling i faten och hjälper vinet att sakta men säkert bli mjukare och mer stabiliserat, utveckla sin bouquet och smakpalett. Alessandro understryker att det är oerhört viktigt för hans sangioveseviner att de i sin egen rytm får ligga till sig, mogna och få fram de egenskaper och den personlighet som är så typiska för hans Brunello di Montalcino-viner. Temperaturen regleras på ett naturligt sätt innanför stenmurarna i vineriet som förr i tiden var ett stall.
Högt prisade Brunello-viner
Det är passionen och övertygelsen om att sangiovese är en druva som frodas på högre höjd i Montalcino och den omsorg och ackuratess som bedrivs i vineriet som har tagit Il Marronetos Brunello di Montalcino-viner till toppen inom vinvärlden. Som ni kanske minns har hans Brunello di Montalcino Madonna delle Grazie 2010 och 2016 båda fått 100 poäng av Monica Larner via The Wine Advocate. När man dricker ett glas av Alessandros Brunello di Montalcino-vin så dricker man ett glas av Montalcinos historia.