César Márquez Pérez
César familjs vingård Castro Ventosa grundades så långt tillbaka som 1752. Castro Ventosa har helt klart varit en grogrund för César, men som han själv nämner i en artikel i El Mundo från 2020, så kände han inget tryck från familjen att jobba med vin även om han praktiskt taget hade ”vin i nappflaskan” som baby. Det föll sig helt enkelt naturligt för honom att plugga enologi vid högskolan i Requena, i närheten av Valencia, och därefter under 2010 börja jobba tillsammans med sin morbror Raul Pérez på deras familjegård.
Césars koppling till Raul Pérez
César kommer inte bara från en familj som gjort vin sedan många århundraden i Spanien, utan han är även systerson till Raul Pérez som betraktas som en av de bästa vinmakarna i Spanien och rent ut sagt i världen. Raul Pérez är känd som en pionjär och mästare när det gäller att framställa viner med så lite påverkan utifrån som möjligt, vad vi i dagens läge ofta benämner naturviner. Master of Wine Pedro Ballesteros Torres skriver i en artikel i Decanter från 2019 att Raul Pérez, enligt hans mening, tillhör den sällsynta grupp av vinmakare som är genier och som lyssnar till sin intuition när de framställer vin. Efter allt det han lärt sig av Raul, har César hittat sin egen väg och Decanter utsåg honom som en av de topp 10 vinmakarna i Spanien 2020.
Sedan 2015 har César också börjat göra viner på egen hand från i huvudsak hundraåriga Godello- och Mencìa-vinrankor, som odlas på mindre jordlotter som han fått av sin familj. (Sedan 2017 är han också ansvarig för vinframställningen på familjegården Castro Ventosa.)
Mencía-druvorna i Bierzo-området utmärker sig just för deras röda eller mörka fruktighet, friskhet, örtiga inslag och tanninerna. Det är en druva som man tidigare trodde var besläktad med Cabernet Franc, men på senare tid har DNA-tester visat att druvan är identisk med den portugisiska druvan Jaen.
Bierzo-området i Spanien
Bierzo-regionen ligger som sagt i provinsen Kastilien och Leon, lite undanstoppat mellan grannregionerna Galicien och Asturias. Det var de gamla romarna som på sina erövringståg förde med sig vinrankor till Bierzo-området och fick vinframställningen att blomstra i området. Men inte bara detta, de skapade även romarrikets viktigaste guldgruva här – Las Médulas – som i dag är ett kulturlandskap som är upptaget på Unescos världsarvslista. Lite längre fram i tiden på 900-talet e. Kr. var det Cisterciensordens munkar som fortsatte att utveckla vinproduktionen i området, vilken blev än viktigare när området blev en del av Jakobsleden som har sin slutdestination i Santiago de Compostela.
Under sent 1800-tal slog vinlusen (phylloxera) till i Bierzo-området precis som i de flesta vinregionerna i Europa och förstörde de flesta av vinrankornas (vitis vinifera) grundstammar. Precis som i Italien och andra områden i Europa återhämtade sig vinodlingarna genom att man ympade vinrankor för regionala druvsorter på vinluståliga amerikanska rotstockar. Under 1900-talet arbetade man ihärdigt för att göra Bierzo-området till en av de huvudsakliga vinregionerna i Spanien. Först 1989 erhöll man DO-status, dvs. beteckningen för skyddat ursprung. I dag är Bierzo-regionen välkänd för sin produktion av Godello- och Mencìa-viner av världsklass.
Låt oss återgå till Césars vision…
Césars filosofi är att göra fräscha och eleganta viner som återspeglar det lokala områdets terroir, dvs. platsens jordmån, egenskaper, klimat och känsla. Rent ut sagt cru-viner med så lite yttre påverkan som möjligt i skön Bourgogne-stil. Det är viner som genomgående fått från 93 till 95 poäng av Robert Parker under de senaste åren.
-
209 kr
-
179 kr
-
349 kr
-
349 kr
-
349 kr
-
199 kr
- 209 kr
- 179 kr
- 349 kr
- 349 kr
- 349 kr
- 199 kr