The premier destination for premium products

Imponerande rött från spanska stjärnskottet César Márquez

273010134_10226674100579623_2849897484042348517_n

Den blytunga vinskriften Decanter skrev i höstas: 10 great Spanish winemakers you need to know. With a focus on site specificity and wines that are made in the vineyard, a new wave of wine-growers is demonstrating the potential of Spain’s varied and distinctive terroirs. 

César Márquez he has access to some of that region’s best vineyard plots. But it’s what you do with your advantage that counts. From his outstanding-value Parajes to his single-vineyard El Rapolao, arguably the most prized plot in Bierzo. The project eloquently reflects the Burgundian system. 

Även Robert Parker/Wine Advocate har föjt César Márquez egna projekt de senaste åren och poängen är några av de högsta för distriktet: “If Bierzo is somewhere between the Northern Rhône and Burgundy, this one gravitates more toward Burgundy.” För dig som gillar Pinot Noir från Bourgogne, viner från franska Rhône och eleganta viner så är det här mycket intressant för dig. Årgång 2019 som släpper i början av juli är redo och perfekt att njuta av i sommar och kommande 2 – 3 år.

 

 

“These are profound, nuanced expressions of Mencía and mark out César Márquez as a terroir-wine star of the future. ” – Decanter

César Márquez Pérez farbror är den spanska vinmakarlegenden Raúl Pérez. Genom familjen och dess djupa rötter i Bierzo (Castro Ventosa etablerades av familjen Pérez 1752) har César tillgång till några av distriktets bästa vinfält. Efter att ha arbetat i Argentina hos bröderna Michelini under ett par år började César forma sitt egna projekt: viner som går under egna etiketten ”César Márquez Pérez”. År 2017, endast 29 år gammal, blev César även “head winemaker” på Castro Ventosa.

Raul Pérez betraktas som en av de bästa vinmakarna i Spanien och rent ut sagt i världen. Raul Pérez är känd som en pionjär och mästare när det gäller att framställa viner med så lite påverkan utifrån som möjligt. Master of Wine Pedro Ballesteros Torres skriver i en artikel i Decanter från 2019 att Raul Pérez, enligt hans mening, tillhör den sällsynta grupp av vinmakare som är genier och som lyssnar till sin intuition när de framställer vin. Efter allt det han lärt sig av Raul, har César hittat sin egen väg och Decanter utsåg honom som en av de topp 10 vinmakarna i Spanien 2020.

 

Den spanska vinmakarlegenden Raúl Pérez

 

Druvorna till detta vin kommer från unga och gamla (100 år) vinstockar planterade i sand-orienterad jordmån. Druvorna skördas för hand, därefter tas stjälkarna bort innan musten får jäsa i 500 liters ekfat. Vinet får slutligen mogna i kontakt med skalresterna i ekfat under 12 månader innan buteljering.

 

Bierzo-regionen ligger i provinsen Kastilien och Leon, lite undanstoppat mellan grannregionerna Galicien och Asturias. Det var de gamla romarna som på sina erövringståg förde med sig vinrankor till Bierzo-området och fick vinframställningen att blomstra i området. Men inte bara detta, de skapade även romarrikets viktigaste guldgruva här – Las Médulas – som i dag är ett kulturlandskap som är upptaget på Unescos världsarvslista. Lite längre fram i tiden på 900-talet e. Kr. var det Cisterciensordens munkar som fortsatte att utveckla vinproduktionen i området, vilken blev än viktigare när området blev en del av Jakobsleden som har sin slutdestination i Santiago de Compostela.

Under sent 1800-tal slog vinlusen (phylloxera) till i Bierzo-området precis som i de flesta vinregionerna i Europa och förstörde de flesta av vinrankornas (vitis vinifera) grundstammar. Precis som i Italien och andra områden i Europa återhämtade sig vinodlingarna genom att man ympade vinrankor för regionala druvsorter på vinluståliga amerikanska rotstockar. Under 1900-talet arbetade man ihärdigt för att göra Bierzo-området till en av de huvudsakliga vinregionerna i Spanien. Först 1989 erhöll man DO-status, dvs. beteckningen för skyddat ursprung. I dag är Bierzo-regionen välkänd för sin produktion av Godello- och Mencìa-viner av världsklass.