The premier destination for premium products

Premiär! Gudomlig godello från det spanska stjärnskottet César Márquez

273010134_10226674100579623_2849897484042348517_n

Gudomligt vitt från spanska stjärnskottet César Márquez och vindistriktet Bierzo. Vi är en av få importörer som fått möjlighet att släppa César Márquez vita vin “Parajes Godello”. Producerat till 100% av Spaniens fantastiska vitvinsdruva “godello”. César Márquez producerar två vita viner: Parajes Godello och La Salvación. La Salvación 2020 som fått 95 poäng av Robert Parker släpps i höst i tillfälliga sortimentet. Systervinet Parajes Godello 2020 har inte betygsatts. Här fås ett mer fruktdrivet tajt vin men skärpa, bra fokus och fin fräsch frukt.

Den blytunga vinskriften Decanter skrev i höstas: 10 great Spanish winemakers you need to know. With a focus on site specificity and wines that are made in the vineyard, a new wave of wine-growers is demonstrating the potential of Spain’s varied and distinctive terroirs. Även Robert Parker har föjt César Márquez projekt de senaste åren och César fortsätter att få några av distriktets högsta poäng för sina viner. Vi kommer att lansera fem (av de sex vinerna i bilden ovan) i Systembolagets tillfälliga sortimentet senare i höst. I sommar släpper vi Césars två “Parajes” viner – först ut den vita godello-versionen.

 

 

“These are profound, nuanced expressions of Mencía and mark out César Márquez as a terroir-wine star of the future. Márquez makes a fantastic white, La Salvación, from centenarian Godello.” – Decanter

César Márquez Pérez farbror är den spanska vinmakarlegenden Raúl Pérez. Genom familjen och dess djupa rötter i Bierzo (Castro Ventosa etablerades av familjen Pérez 1752) har César tillgång till några av distriktets bästa vinfält. Efter att ha arbetat i Argentina hos bröderna Michelini under ett par år började César forma sitt egna projekt: viner som går under egna etiketten ”César Márquez Pérez”. År 2017, endast 29 år gammal, blev César även “head winemaker” på Castro Ventosa.

Raul Pérez betraktas som en av de bästa vinmakarna i Spanien och rent ut sagt i världen. Raul Pérez är känd som en pionjär och mästare när det gäller att framställa viner med så lite påverkan utifrån som möjligt. Master of Wine Pedro Ballesteros Torres skriver i en artikel i Decanter från 2019 att Raul Pérez, enligt hans mening, tillhör den sällsynta grupp av vinmakare som är genier och som lyssnar till sin intuition när de framställer vin. Efter allt det han lärt sig av Raul, har César hittat sin egen väg och Decanter utsåg honom som en av de topp 10 vinmakarna i Spanien 2020.

 

Den spanska vinmakarlegenden Raúl Pérez

 

Druvorna till detta vin kommer från unga och gamla (100 år) vinstockar planterade i sand-orienterad jordmån. Druvorna skördas för hand, därefter tas stjälkarna bort innan musten får jäsa i 500 liters ekfat. Vinet får slutligen mogna i kontakt med skalresterna i ekfat under 12 månader innan buteljering.

 

Bierzo-regionen ligger i provinsen Kastilien och Leon, lite undanstoppat mellan grannregionerna Galicien och Asturias. Det var de gamla romarna som på sina erövringståg förde med sig vinrankor till Bierzo-området och fick vinframställningen att blomstra i området. Men inte bara detta, de skapade även romarrikets viktigaste guldgruva här – Las Médulas – som i dag är ett kulturlandskap som är upptaget på Unescos världsarvslista. Lite längre fram i tiden på 900-talet e. Kr. var det Cisterciensordens munkar som fortsatte att utveckla vinproduktionen i området, vilken blev än viktigare när området blev en del av Jakobsleden som har sin slutdestination i Santiago de Compostela.

Under sent 1800-tal slog vinlusen (phylloxera) till i Bierzo-området precis som i de flesta vinregionerna i Europa och förstörde de flesta av vinrankornas (vitis vinifera) grundstammar. Precis som i Italien och andra områden i Europa återhämtade sig vinodlingarna genom att man ympade vinrankor för regionala druvsorter på vinluståliga amerikanska rotstockar. Under 1900-talet arbetade man ihärdigt för att göra Bierzo-området till en av de huvudsakliga vinregionerna i Spanien. Först 1989 erhöll man DO-status, dvs. beteckningen för skyddat ursprung. I dag är Bierzo-regionen välkänd för sin produktion av Godello- och Mencìa-viner av världsklass.