The premier destination for premium products

Celler de L’Encastell

Datum:maj 11, 2022 Kategori:,

Celler de L’Encastell är en liten familjedriven vingård i Porrera i Spanien som grundades av Carmen Figuerola och Raimon Castellvi 1999 när de beslutade sig för att sluta sälja sina druvor till det lokala kooperativet. De tyckte inte längre att det var hållbart att sälja sina garnacha- och carinyena-druvorna från 70 till 100 år gamla vinstockar utan ville börja göra vin på egen hand. Därför byggde de om sitt hem i Porrera till ett vineri.

Vingården Celler de L’Encastell ligger inom området för appellationen DOQ Priorat i provinsen Tarragona i sydvästra Katalonien. Deras verksamhet omfattar tre mindre egendomar med totalt 7,2 hektar av vinfält där de mikroklimatiska förhållandena varierar men jordmånen är i huvudsak skifferjord. Denna skifferjord som innehåller en hög andel av järnoxid kallas lokalt för ”llicorella”. De tre vinodlingarna är ”Mas d’en Caçador”, ”Mas d’en Ferran” och “Els Arbres”. De odlar även en mindre andel av cabernet sauvignon, merlot och syrah.

Carmen och Raimon sköter om allt själva på deras lilla vingård, allt från arbetet på vinfälten till vinmakandet och marknadsföringen.

Celler de L’Encastell producerar vinerna Roquers de Porrera, Marge, Roquers de Samsó och Roquers de Garnatxa som ofta har recenserats av både The Wine Advocate och Decanter.