The premier destination for premium products

Uccelliera

Datum:mars 11, 2022 Kategori:,

Andrea Cortonesi är mannen bakom Uccelliera i Castelnuovo dell’Abate i den sydöstra delen av Montalcino. Han arbetade i många år hos andra välkända producenter i Montalcino såsom Ciacci Piccolomini och Mastrojanni innan han 1986 köpte en egen lantgård och mark i Castelnuovo dell’Abate från just grevinnan Ciacci Piccolomini. Han fortsatte även att arbeta hos Ciacci Piccolomini i cirka 10 år efter att han började producera vin på egen hand.

Andrea och hans fru Paola har numera 10 hektar av både äldre (från 1975) och nyare vinfält på 150 till 350 meters höjd, som är fördelade i olika mindre jordlotter i ett av de lämpligare områdena för vinodling i Montalcino. De odlar främst sangiovese med undantag för cirka ett halvt hektar av merlot och cabernet sauvignon.

Andrea Cortonesi gör en sortering av druvorna vid flera olika tillfällen innan det slutliga urvalet vid skörden. Detta eftersom han väljer ut de bästa druvorna från de olika vinfälten för de viner han producerar, inte enbart Brunello-vinerna utan även Rosso di Montalcino-vinerna. De gör inga cru-viner eftersom Andrea menar att han med så många mindre jordlotter inte skulle kunna garantera samma höga kvalitet för varje enskilt vinfält varje år.

Andrea Cortonesi är en vinmakare som gör terroir-drivna viner i traditionell stil i Montalcino.

 

  • 91
    Lägg i varukorg
    284 kr