The premier destination for premium products

Martin Muthenthaler

Datum:mars 10, 2022 Kategori:,

Martin Muthenthaler har sin vingård i Elsarn i regionen Wachau i Österrike. Martins farföräldrar hade redan en gård i Elsarn men Martin hade inte alls planerat att syssla med vinodling. Istället utbildade han sig till mekaniker när han var ung och började att jobba som förare vid vinkooperativet Freie Weingärtner Wachau. Även om han hade jordbruk och vinodling i blodet genom sina föräldrar och farföräldrar som så blev han alltmer intresserad under sin tid på vinkooperativet. Det var när han 2006 förlorade sitt jobb där som han beslutade sig för att ta över sina föräldrars gård och börja odla vindruvor.

Martin har tre hektar av branta terrassodlingar  i nedre delen av Spitzer Graben där han odlar druvorna riesling och grüner veltliner ekologiskt. Martin är ekologiskt certifierad sedan 2010, men hans föräldrar och farföräldrar har egentligen aldrig använt några kemiska bekämpningsmedel o vinfälten. Även i vineriet gör man så lite ingrepp som möjligt.

Martin Muthenthaler producerar vita viner med en nära koppling till det lokala territoriet och dess traditioner. De betraktas som några av Österrikes bästa vita viner. Under 2021 belönades två av hans grüner veltliner med höga poäng av The Wine Advocate. Ried Schön Grüner Veltliner 2019 fick 96 poäng och Grüner Veltliner Spitzer Graben 2019 92 poäng av Stephan Reinhardt från The Wine Advocate.