Ernesto Ruffo är en vingård som drivs just av Ernesto Ruffo och hans son Leonardo i San Briccio di Lavagno i Valpolicella-området. Ruffo-familjen har bott i San Briccio sedan tidigt 1600-tal men det var först under slutet av 1800-talet som det finns bevis för att de ägnade sig åt vinodling och vinproduktion. På 1920-talet började de producera mer i syfte att sälja till “osterie” och andra restauranger runt Verona.
Det var Ernesto som på 1960-talet började experimentera mer och ägna sig åt mer kvalitativ vinodling och vinmakeri tillsammans med sin farbror. I början av 2000-talet kom sedan hans son Lorenzo in i bilden och de började producera och buteljera hantverksmässiga viner för att nå ut på en mer nationell och internationell nivå.
Det som utmärker jordmånen i deras vinfält är den vulkaniska basaltjorden som i slutändan ger vinerna dess unika struktur och framträdande doft- och smakegenskaper.
Ernesto Ruffos Amarone Della Valpolicella DOCG 2010 tog hem en Platinum-medalj vid Wine Hunter Award 2020 som delas ut av Merano Wine Festival.