Datum:juli 25, 2022
Detta möra ankbröst kombinerar salta och söta smaker och passar perfekt till kraftfulla, komplexa viner med mogna fruktaromer och kryddor och örter.
Ingredienser (4 port)
Ankan:
- Ankbröst ⅗ kg
- Hel svartpeppar ½ tsk
- Hel rosépeppar ½ tsk
- Malen kanel ½ tsk
- Malen koriander ½ tsk
- Salt ½ tsk
- Apelsin rivet skal av 1
- Färsk timjan ½ kruka
Apelsinsky:
- Schalottenlök 1½
- Apelsinjuice 2 dl
- Hönsbuljong 2 dl
- Svenskt Smör 25 g
- Tranbär ½ dl
- Salt och peppar
Svartrötter:
- Svartrötter, ca 800 g 4
- Svenskt Smör 25 g
- Hackade vitlöksklyfta 1
- Salt och peppar
- Pumpakärnor 2 msk
- Solroskärnor 2 msk
- Strimlade salladslök 1
Gör så här
- Putsa ankbrösten och snitta skinnet.
- Mortla kryddorna och klappa in i köttet.
- Stek på låg värme i en stekpanna med skinnsidan ner så att fettet smälter och skinnet blir krispigt, ca 5 min.
- Häll av fettet och spara till skyn.
- Höj värmen, vänd köttet och bryn ca 3 min.
- Ta upp köttet, lägg i en ugnssäker form och smaksätt med apelsinskal och 4 timjankvistar.
- Skala och hacka löken till skyn och fräs i stekpannan med fettet från ankan.
- Häll på juice och buljong och låt koka ihop tills ⅓ återstår.
- Hit kan du förbereda.
- Sila ner skyn i en kastrull.
- Värm den, vispa ner smöret och tillsätt tranbär. Salta och peppra.
- Sätt ugnen på 150°.
- Stek köttet i mitten av ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är ca 60°.
- Låt köttet vila när svartrötterna är i ugnen. Plocka bladen av 10 kvistar timjan.
- Tvätta, skala och skär svartrötterna i 8 cm jämntjocka bitar.
- Fräs dem tills de fått färg i smör i en stekpanna tillsammans med vitlök och timjanblad. Salta och peppra.
- Lägg i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen ca 10 min.
- Blanda med pumpa- och solroskärnor samt salladslök.
- Servera ankan med svartrötter, sky och ev potatispuré.
Klart!
Receptkreatör: Arla
