The premier destination for premium products

Kryddstekt ankbröst med apelsinsky och krispiga svartrötter

Datum:juli 25, 2022 Kategori:

Detta möra ankbröst kombinerar salta och söta smaker och passar perfekt till kraftfulla, komplexa viner med mogna fruktaromer och kryddor och örter.

Ingredienser (4 port)

Ankan:

  • Ankbröst ⅗ kg
  • Hel svartpeppar ½ tsk
  • Hel rosépeppar ½ tsk
  • Malen kanel ½ tsk
  • Malen koriander ½ tsk
  • Salt ½ tsk
  • Apelsin rivet skal av 1
  • Färsk timjan ½ kruka

Apelsinsky:

  • Schalottenlök 1½
  • Apelsinjuice 2 dl
  • Hönsbuljong 2 dl
  • Svenskt Smör 25 g
  • Tranbär ½ dl
  • Salt och peppar

Svartrötter:

  • Svartrötter, ca 800 g 4
  • Svenskt Smör 25 g
  • Hackade vitlöksklyfta 1
  • Salt och peppar
  • Pumpakärnor 2 msk
  • Solroskärnor 2 msk
  • Strimlade salladslök 1

Gör så här

  1. Putsa ankbrösten och snitta skinnet.
  2. Mortla kryddorna och klappa in i köttet.
  3. Stek på låg värme i en stekpanna med skinnsidan ner så att fettet smälter och skinnet blir krispigt, ca 5 min.
  4. Häll av fettet och spara till skyn.
  5. Höj värmen, vänd köttet och bryn ca 3 min.
  6. Ta upp köttet, lägg i en ugnssäker form och smaksätt med apelsinskal och 4 timjankvistar.
  7. Skala och hacka löken till skyn och fräs i stekpannan med fettet från ankan.
  8. Häll på juice och buljong och låt koka ihop tills ⅓ återstår.
  9. Hit kan du förbereda.
  10. Sila ner skyn i en kastrull.
  11. Värm den, vispa ner smöret och tillsätt tranbär. Salta och peppra.
  12. Sätt ugnen på 150°.
  13. Stek köttet i mitten av ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är ca 60°.
  14. Låt köttet vila när svartrötterna är i ugnen. Plocka bladen av 10 kvistar timjan.
  15. Tvätta, skala och skär svartrötterna i 8 cm jämntjocka bitar.
  16. Fräs dem tills de fått färg i smör i en stekpanna tillsammans med vitlök och timjanblad. Salta och peppra.
  17. Lägg i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen ca 10 min.
  18. Blanda med pumpa- och solroskärnor samt salladslök.
  19. Servera ankan med svartrötter, sky och ev potatispuré.

Klart!

Receptkreatör: Arla

  • 94
    Lägg i varukorg
    359 kr
  • 95
    Lägg i varukorg
    347 kr
  • 96
    Lägg i varukorg
    347 kr
  • 97
    Lägg i varukorg
    397 kr