Datum:augusti 2, 2022
Detta långsamt rostade lammrecept lyfter fram smakerna av lammet. Perfekt rätt att kombinera med komplexa kryddiga viner med bra tanninstruktur.
Ingredienser (8 port)
- Lammstek med ben 2 kg
- Vitlöksklyftor 4
- venskt Smör, rumsvarmt 50 g
- Honung 1 msk
- Citron rivet skal av 1
- Hackad färsk timjan 2 msk
- Salt 2 tsk
- Svartpeppar 2 krm
Gräddstuvad purjolök:
- Purjolökar, ca 800 g 4
- Arla Köket® Smör-&rapsolja 2 msk
- Vispgrädde 4 dl
- Salt 1 tsk
- Svartpeppar 2 krm
- Pressad citron 2 tsk
- Hackad färsk dragon 2 msk
Rostad potatis med solrosfrön:
- Delikatesspotatis 1½ kg
- Färsk rosmarin 2 krukor
- Arla Köket® Smör-&rapsolja 4 msk
- Flingsalt ½ msk
- Svartpeppar 2 krm
- Solrosfrön 1 dl
Gör så här
Lammstek:
Gräddstuvad purjolök:
- Ansa och skölj purjolökarna. Skär dem i 3-4 cm långa bitar och fräs i smör-&rapsolja i en stor kastrull.
- Häll på grädde. Salta och peppra. Låt koka på svag värme utan lock 5-7 min.
- Smaka av med citronsaft och dragon.
Rostad potatis med solrosfrön:
- Sätt ugnen på 225°.
- Tvätta och skiva potatisen tunt. Plocka rosmarinkvistarna.
- Lägg potatis och rosmarin i en ugnssäker form. Tillsätt smör-&rapsolja, salt och peppar. Tillaga i mitten av ugnen ca 10 min.
- Strö över solroskärnorna och tillaga ytterligare ca 10 min.
- Skär skivor av lammsteken och servera med rostad potatis och stuvad purjolök.
Clear!
Recipe creator: Arla