The premier destination for premium products

Besök hos 100-poängsproducenten Dr Hermann

dr_hermann

Weingut Dr Hermann

Weingut Dr Hermann är en vingård som är belägen i byn Erden i distriktet Bernkastel (Mittelmosel) i Tyskland. Det är en vinmakarfamilj med gamla anor även om denna vingård i dess moderna format grundades 1967. Dr. Hermann producerar rieslingviner som tillhör de högst poängsatta i Mosel idag och huset har nyligen fått sina två första 100-poängare av The Wine Advocate. 

I dag drivs vingården Dr. Hermann av Rudy och hans son Christian, som också är vinmakaren extraordinaire. Rudy och Christian tillhör en familj som sedan många generationer, närmare bestämt sedan 450 år tillbaka, odlar druvor och framställer vin i Mosel-dalen. När familjegodset delades upp på 1960-talet så använde Rudy Hermanns far, läkaren Dr. Hermann, sin andel av arvet till att slå sig ut på egen hand och 1967 grunda vingården Dr. Hermann i Erden. Han utvidgade sedan ägorna och byggde ett modernt vineri i Erden. De har 14 hektar av mark som är indelade i 140 olika mindre jordlotter, vilka ligger utspridda på de mycket branta sluttningarna längs Mosel-floden. Här ligger deras välkända vinodlingar i cru-stil, nämligen Erdener Prälat, Erdener Herzlei, Erdener Treppchen och Ürziger Würzgarten.

Jordmånen i vinodlingarna är i huvudsak skifferjord varvat med vulkanisk sten och sandsten som är fallet i odlingen Ürziger Würzgarten. De flesta vinrankorna är runt 100 år gamla och några till och med upp till 125 år gamla (till exempel i odlingarna Erdener Prälat och Erdener Herzlei), medan någon jordlott redan var omnämnd som en ”topport” i den kungliga preussiska vingårdsklassificeringen från 1868.

Rudy och Christian, far och son, arbetar i dag tillsammans för att framställa deras fantastiska och världskända rieslingviner i toppklass.

 

Rieslingdruvan

Den världskända vinskribenten Erik Asimov skriver i en artikel i New York Times från förra året, att rieslingdruvans oöverträffade praktfullhet är dess förmåga att ge upphov till både komplexa och spännande torra viner liksom saftiga och uppfriskande söta viner. Erik Asimov säger vidare att han älskar rieslingviner året runt och ofta försöker att kombinera dem med olika slags säsongsbetonad mat.

Riesling är verkligen en fascinerande druva som ger upphov till viner i många olika stilar och med en alldeles speciell karaktär. Den första dokumentationen som nämner odling av rieslingdruvor i Tyskland kan härledas tillbaka till en faktura för rieslingplantor som utfärdades av en vingård i Rüsselsheim till en kund år 1435. Redan tidigare under medeltiden var det dock en druva som odlades och utvecklades tack vare munkar och klosterkulturen i landet. (Klostren fyllde i allmänhet en viktig funktion över hela Europa med att modernisera vinframställningsprocessen på medeltiden.) Rüsselsheim i Rheingau-området betraktas som rieslingdruvans födelseort eller åtminstone regionen med den äldsta kvarvarande rieslingodlingen i världen, nämligen Johannisbergodlingen. Därifrån spreds sedan rieslingdruvan till andra vinregioner såsom Mosel och Pfalz.

På 1800-talet var tyska rieslingviner bland de dyraste och mest eftersökta i världen. Längre fram på 1900-talet förlorade rieslingvinerna en del av deras goda anseende till följd av chaptalisering och framställning av lågkvalitetsviner för den internationella marknaden. Chaptalisering är när man tillsätter kalciumkarbonat för att neutralisera surhetsgraden eller socker till vinmusten under fermenteringen. Åtgärden har fått sitt namn efter Jean-Antoine Chaptal, Napoleon I:s jordbruksminister, som var den som införde den här metoden. Över lag var tendensen efter andra världskriget i Europa att inrikta sig mer på kvantitet än kvalitet. Denna tendens har vänt återigen och under de senaste 20 åren lett tillbaka till ett fokus på miljön, inhemska druvor, kvalitet och hållbarhet. Många kritiker, såsom Master of Wine Jancis Robinson, hyllar numera riesling som en av de bästa vita druvorna i världen.

 

Mer om vinregionen Mosel…

Mosel är den mest kända av Tysklands vinregioner och förknippas i synnerhet med produktionen av rieslingviner, som anses vara bland de bästa vita vinerna i världen. Mosel-floden är själva ryggraden i hela regionen, och vinområdet följer just floden där den ringlar sig fram i riktning mot nordöst för att rinna ut i floden Rhen nära Koblenz. Det är på de branta sluttningarna ner mot Mosel-floden som de världsomspunna vinodlingarna ligger. Några av de mest kända byarna i området är, till exempel Bernkastel, Brauneberg, Graach, Piesport och just Erden. De branta sluttningarna gör att druvorna får mycket sol, även tack vare att flodvattnet reflekterar solen, vilket gör att de mognar lättare. Det svala kontinentala klimatet med lagom varma somrar bidrar till en lång tillväxtperiod, vilket i sin tur ger rieslingdruvorna intensiva aromer men håller alkoholnivån på en måttlig nivå. Den enda nackdelen med de oerhört branta sluttningarna är att man måste göra allt arbete för hand. Det positiva med detta är mer hållbara och miljöanpassade arbetsmetoder.

 

Några ord om Dr. Hermanns viner…

Dr. Hermanns vinodlingar på de branta backarna runt Mosel-floden ger eleganta och raffinerade rieslingviner som är friskt syrliga och mineraliska med aromer som sträcker sig från fruktiga till citrusaktiga, kryddiga, exotiska och mycket mer beroende på de enskilda cru-odlingarna och deras jordmån.

 

The Wine Advocate skriver i deras senaste bedömning:

“Christian Hermann has bottled another series of insane Rieslings, namely noble sweet TBAs, of which the Prälat shows everything we can expect of an eternal wine: concentration, finesse, elegance and oh-so-stimulating acidity that it is impossible to drink this wine as a meditation wine because you cannot resist enjoying it sip after sip. Mind a sugar shock, though: There are almost 150 grams of sugar in a single 375-centiliter bottle! It is the fine, crystalline and precise acidity that makes the sweet Rieslings of 2020 stellar wines of the vintage. Hermann’s Treppchen TBA is another amazing sweet wine that is even more filigreed yet not as rich as the Prälat. If you don’t like spending a fortune for a Hermann TBA, you should try the Auslesen, the Spätlesen and, last but not least, some of the Kabinett Rieslings..”

 

  • 96
    Lägg i varukorg
    249 kr
  • 96
    Lägg i varukorg
    349 kr
  • 98
    Lägg i varukorg
    799 kr
  • 95
    Lägg i varukorg
    299 kr
  • 94
    Lägg i varukorg
    290 kr
  • 99
    Lägg i varukorg
    2,496 kr
  • 96
    Lägg i varukorg
    357 kr
  • 98
    Lägg i varukorg
    2,495 kr