The premier destination for premium products

Gulaschgryta med svenska smaker

Datum:oktober 3, 2022 Kategori:,

Gulaschgryta på älg eller nötkött med härliga smaker av äpple, enbär och pepparrot. Denna söta köttiga rätt passar bra till viner som har torkad frukt och kryddarom. Kombinera gärna med viner som har lite högre alkoholhalt, tex Amarone, som kan balansera fettet från köttet.

Ingredienser (4 port)

  • Högrev 500 g
  • Kålrötter 250 g
  • Palsternackor 250 g
  • Gula lökar 2
  • Röda paprikor 2
  • Vitlöksklyftor 3
  • Röd chili ½
  • Smör 1 msk
  • Paprikapulver 1 msk
  • Enbär 10
  • Tomatpuré 2 msk
  • Kött- och viltfond 2 msk
  • Äpple 1
  • Salt 1 tsk
  • Grovmalen svartpeppar ½ tsk

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar. Skala rotfrukterna och skär dem i stora tärningar.
  2. Skala och hacka löken grovt. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
  3. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Kärna ur och finhacka chilin.
  4. Bryn lök, vitlök och chili i smör-&rapsolja med paprikapulver och enbär 2-3 min. Tillsätt köttet och bryn runt om tills det börjar få färg.
  5. Sänk värmen och tillsätt tomatpuré, fond, samt hälften av rotfrukter och paprika. Häll på vatten så att allt täcks.
  6. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock 1 ½ tim.
  7. Kärna ur och tärna äpplet. Tillsätt det, resten av rotfrukterna och paprikan. Koka ytterligare 30 min. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera grytan rykande het med pepparrot och matyoghurt.

Klart!

Receptkreatör: Arla

  • 97
    Lägg i varukorg
    399 kr
  • 92
    Lägg i varukorg
    239 kr
  • Slut i lager
    Läs mer
    269 kr
  • Lägg i varukorg
    175 kr