The premier destination for premium products

Timjanstekt kalv med svartvinbärssky

Datum:oktober 12, 2022 Kategori:,

Stekt kalv med en god och vacker sås med svarta vinbär, istället för rödvinssås, som passar perfekt till kalvköttet och de glaserade rotfrukterna. Receptet har skapats av Viktor Westerlind, Årets Kock 2009.

Ingredienser (4 port)

  • Kalvytterfilé 600 gSalt 1 tsk
  • Svartpeppar 1 krm
  • Rapsolja 1 msk
  • Svenskt Smör 1 msk
  • Färsk timjan 10 kvistar
  • Vitlöksklyftor 4

Rotfrukter:

  • Persiljerötter 4
  • Mandelpotatis 400 g
  • Rapsolja 1 msk
  • Salt 1 tsk
  • Vitt portvin 2 msk
  • Vispgrädde 1 dl
  • Hackad färsk persilja 2 msk

Svartvinbärssky:

  • Svarta vinbär 2 dl
  • Strösocker 1 dl
  • Vatten 1 dl
  • Svenskt Smör 50 g

 

Gör så här

  1. Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skrubba och dela rotfrukterna i halvor. Lägg dem på en plåt och häll över olja och salt.
  3. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min. Sänk ugnstemperaturen till 100°.
  4. Salta och peppra köttet och bryn det i olja i en stekpanna så det får färg.
  5. Tillsätt smör, timjan och vitlök och fortsätt steka 4-5 min. Ös köttet med smöret.
  6. Lyft upp köttet och lägg i en ugnssäker form. Stek färdigt i mitten av ugnen till 56° innertemperatur, ca 20 min.
  7. Låt köttet vila i minst 10 min.
  8. Lägg rotfrukterna i stekpannan efter kalvköttet utan att skölja ur den, slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och strö över persilja.
  9. Låt svarta vinbär, vatten och socker koka ihop 5 min.
  10. Bryn smöret i en liten kastrull. Blanda smör och vinbärsky.
  11. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Servera med rotfrukter och svartvinbärssky.

Klart!

Receptkreatör: Arla

  • Lägg i varukorg
    159 kr
  • Slut i lager
    Läs mer
    448 kr
  • Lägg i varukorg
    430 kr
  • Lägg i varukorg
    198 kr