Denna läckra klassiska thailändska rätt är känd och älskad för sina djärva smaker och starka kryddor. Rätten kommer bäst ut tillsammans med ett fräscht och uttrycksfullt aromatiskt vitt vin, gärna på riesling och ännu bättre om vinet har lite sötma för att balansera en del av hettan i chilin.
Ingredienser (4 port)
Strösocker 1 msk
Kokande vatten 2 msk
Srirachasås 1 msk
Risvinäger 1 msk
Fisksås 2 msk
Tamarisoja 2 msk
Lime pressad saft av 1 lime
Breda risnudlar 250 g
Böngroddar 180 g
Salladslök 1 knippe
Röd chili 1 st
Vitlöksklyftor 2 st
Kycklinglårfilé 200 g
Svenskt Smör 25 g
Salt och svartpeppar
Stora räkor utan skal 200 g
Ägg 2 st
Topping:
Jordnötter, hackade 1 dl
Färsk koriander 1 kruka
Rostad lök 1 dl
Chili flakes
Gör så här
Rör ihop alla ingredienser till såsen. Rör väl tills sockret löst sig.
Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl.
Skölj groddarna. Strimla salladslök och chili. Finhacka vitlöken. Strimla kycklingen.
Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Stek kycklingen tills den är genomstekt. Tillsätt vitlök och räkor. Smaka av med salt och peppar.
Rör ner äggen och stek någon minut. Blanda ner nudlar och dressing. Blanda väl och låt allt bli varmt.
Toppa Pad Thai med jordnötter, koriander, rostad lök, salladslök och chili flakes.