Datum:juli 16, 2022
Enkel grund till köttgryta; inget stekande, bara koka, frysa in och ta fram den mängd du behöver då det är dags för tillagning.
Denna klassiska rätt kan kombineras med en mängd olika röda viner. Den kommer att passa mycket bra med viner med mogna svarta fruktaromer som plommon och björnbär.
Ingredienser (10 port)
- Benfri högrev 1¼ kg
- Gula lökar 2
- Vatten 1 liter
- Köttbuljong 2 tärningar
- Svartpeppar ½ tsk
- Tomatpuré 4 msk
- Soja 2 msk
- Vetemjöl 2 msk
- Lätt crème fraiche 2 dl
Gör så här
- Halvera och skrapa ur chilin, skala vitlöksklyftorna. Hacka chili och vitlök, stöt i en mortel med fänkålsfrö, enbär och smör.
- Gnid in i steken med hälften av kryddsmöret och låt ligga i kyl över natten.
- Sätt ugnen på 125°.
- Bryn köttet runt om i en stekpanna och lägg över i en långpanna. Klyfta kålen och lägg runt köttet.
- Bred resten av kryddsmöret på kött och kål, salta och peppra. Stek i mitten av ugnen ca 2 tim, tills innertemperatur är 60°. Låt vila i 10 min.
- Vispa under tiden ur långpannan med vatten och syrad grädde. Häll över i en kastrull och koka i ett par minuter, sila innan servering, smaka av med salt och peppar.
- Servera steken med kål, gräddsky och palsternackspuré.
Klart!
Receptkreatör: Arla