Ljuvlig fläskkarré som sköter sig själv i ugnen. Det långstekta köttet får smak från kanel och fänkål och smakar gott med kokt potatis till.
Denna söta köttiga rätt passar bra till viner som har torkad frukt och kryddarom. Kombinera gärna med viner som har lite högre alkoholhalt, tex Amarone, som kan balansera fettet från köttet.
Ingredienser (4 port)
Benfri fläskkarré ⅔ kg
Svenskt Smör ⅔ msk
Flingsalt 1 msk
Svartpeppar ⅔ tsk
Hela fänkålsfrön ⅔ msk
Malen kanel 1⅓ krm
Schalottenlökar 8
Äpplen 2
Konc konc äppeljuice 1 dl
Vatten 1⅓ dl
Honung 1⅓ msk
Kanelstång 2⅔
Gör så här
Sätt ugnen på 125°.
Smält smöret och blanda med salt, peppar, fänkålsfrön och kanel. Pensla på köttet och lägg i en ugnssäker form.
Skala schalottenlöken. Dela och kärna ur äpplena.
Rör ihop juice, vatten och honung. Häll det runt köttet. Lägg lök, äpple och kanelstänger i formen.
Tillaga i mitten av ugnen ca 3 tim. Höj värmen till 225° och stek ytterligare ca 15 min.
Skiva köttet och servera med äpple, lök, sky och t ex kokt eller pressad potatis.