Datum:juli 11, 2022
Magert viltkött blir bäst om man steker det på låg värme och låter det vila länge. Chilismöret ger smak till köttet och vispas sedan ner i gräddskyn så att alla goda smaker tas tillvara. Hjortkött är utmärkt att match med viner med struktur och intensiva tanniner. Kålen, med sin jordnära karaktär, passar väl ihop med viner som har viss flaskålder och jordnära lädertoner.
Ingredienser (4 port)
- Hjortstek 0,9 kg
- Färsk röd chili 2
- Vitlöksklyftor 2
- Hela fänkålsfrön ⅔ msk
- Torkade enbär 5⅓
- Svenskt Smör, rumsvarmt 2 msk
- Savoykål 466⅔ g
- Syrad grädde 30% 2 dl
- Salt ⅔ tsk
- Malen vitpeppar ⅔ krm
Gör så här
- Halvera och skrapa ur chilin, skala vitlöksklyftorna. Hacka chili och vitlök, stöt i en mortel med fänkålsfrö, enbär och smör.
- Gnid in i steken med hälften av kryddsmöret och låt ligga i kyl över natten.
- Sätt ugnen på 125°.
- Bryn köttet runt om i en stekpanna och lägg över i en långpanna. Klyfta kålen och lägg runt köttet.
- Bred resten av kryddsmöret på kött och kål, salta och peppra. Stek i mitten av ugnen ca 2 tim, tills innertemperatur är 60°. Låt vila i 10 min.
- Vispa under tiden ur långpannan med vatten och syrad grädde. Häll över i en kastrull och koka i ett par minuter, sila innan servering, smaka av med salt och peppar.
- Servera steken med kål, gräddsky och palsternackspuré.
Klart!
Receptkreatör: Arla