Datum:april 26, 2023
Len selleripuré som får fin syra av crème fraiche och citron, perfekt till den lite söta såsen och den vilda smaken från hjortfilén.
Ingredienser (Receptet gäller för 4 port)
- Hjortstek 400 g
- Salt ⅓ tsk
- Svartpeppar ⅔ krm
- Svenskt Smör 1⅓ msk
Syrad rödlök:
- Rödlök ⅔
Rödvinsvinäger ⅔ msk
Strösocker ⅔ msk
Selleripuré:
- Rotselleri 333⅓ g
Crème fraiche ⅔ dl
Citron rivet skal och saft av ⅓
Salt ⅓ tsk
Svartpeppar ⅔ krm
Svartkål och kantareller:
- Svartkål 133⅓ g
- Kantareller 133⅓ g
- Svenskt Smör 1⅓ msk
- Citron rivet skal och saft av ⅓
- Salt ⅓ tsk
- Svartpeppar ⅔ krm
Fikonsås:
- Fikonmarmelad ⅓ dl
- Sherry vinäger 1⅓ msk
- Skånsk senap ⅔ msk
- Olivolja ⅔ dl
- Salt ⅓ tsk
- Svartpeppar ⅔ krm
- Levainbröd bröd 2⅔ skiva
- Svenskt Smör 1⅓ msk
Gör så här
Syrad rödlök:
- Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.
- Blanda rödlöken med vinäger och socker. Låt dra minst 1 tim.
Hjortstek:
- Sätt ugnen på 125°.
- Putsa köttet. Salta, peppra och bryn köttet i smör runt om.
- Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i mitten av ugnen ca 40 min tills köttet har en innertemperatur på ca 55°.
- Låt köttet vila innan det skärs upp.
Selleripuré:
- Skala och tärna rotsellerin i ca 1 cm stora tärningar. Koka sellerin i lättsaltat vatten ca 15 min.
- Häll av och mixa rotsellerin till en slät puré med crème fraiche, rivet skal och saft av citron, salt och peppar.
Svartkål och kantareller:
- Plocka svartkålen i mindre bitar och strimla grovt. Rensa kantarellerna.
- Bryn svartkål och kantareller i smör.
- Tillsätt rivet skal och saft av citron samt salt och peppar.
Fikonsås:
Blanda fikonmarmelad, senap, vinäger, olja, salt och peppar.
- Skiva köttet i tunna skivor.
- Stek brödskivorna i smör.
- Fördela alla ingredienser på bröden.
Klart!
Receptkreatör: Arla
